Alles wat je moet weten over een CPU

Hoe kies je een processor?

Geschatte leestijd: 5minuten 360 keer bekeken

Hoe kies je een processor?

Een processor fungeert als het hart van een computer en is verantwoordelijk voor het aansturen van alle componenten. Een krachtige processor resulteert in een snelle computer. De keuze voor de juiste processor is afhankelijk van je specifieke gebruikssituatie. Gamers hebben bijvoorbeeld behoefte aan een processor met een hoge kloksnelheid, terwijl dit voor eenvoudig surfen op het web minder belangrijk is. Wij staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Processor kiezen

Het prestatieniveau van een processor is direct gerelateerd aan de prestaties van je computer. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het getal in de productnaam van zowel Intel als AMD is, des te krachtiger de processor is. Bijvoorbeeld, de Intel Core i9 9900 is krachtiger dan de 9600. Houd dit in gedachten bij het maken van je keuze. Daarnaast is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welk merk processor moet ik kiezen?
  • Komt de socket van de processor overeen met mijn moederbord?
  • Hoeveel kernen en threads heb ik nodig?
  • Welke kloksnelheid is vereist voor mijn toepassingen?
  • Wil ik de mogelijkheid hebben om mijn processor over te klokken?
  • Heb ik een processor nodig met een geïntegreerde videokaart?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het selecteren van de juiste processor voor jouw behoeften.

Welk merk moet de processor zijn?

Intel

De meest bekende processors worden geproduceerd door marktleider Intel. Ze waren de eerste die een microprocessor op de markt brachten en hebben daardoor een lange geschiedenis. Intel staat bekend om het leveren van krachtige processors met hoge kloksnelheden. Handige tip: Intel maakt gebruik van letters om het type processor aan te geven, bijvoorbeeld 9700K: K geeft aan dat de processor overklokbaar is G geeft aan dat de processor is voorzien van een geïntegreerde AMD videokaart F geeft aan dat de processor geen geïntegreerde videokaart heeft  
AMD

Hoewel AMD relatief gezien de ‘nieuwkomer’ is, is het al geruime tijd actief op de markt. Sinds 2019 is AMD echter serieus concurrentie gaan vormen voor Intel, voornamelijk dankzij hun succesvolle Ryzen 3000-serie. AMD staat bekend om hun processors met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Handige tip: Net als Intel maakt ook AMD gebruik van letters om onderscheid te maken, zoals bijvoorbeeld de 3700X: G betekent, net als bij Intel, dat de processor is voorzien van een geïntegreerde AMD videokaart X betekent dat je hoge prestaties mag verwachten van de processor  

Komt de socket overeen met mijn moederbord?

Een processor is voorzien van pinnen aan de onderkant, waarmee deze communiceert met het moederbord. De pinnen worden geplaatst in de bijbehorende socket van het moederbord, waarin zich kleine gaatjes bevinden. Aangezien niet elke processor hetzelfde aantal pinnen heeft, zijn er specifieke codes ontwikkeld, zoals AM4 of LGA 1151. Het is belangrijk dat de code van je processor overeenkomt met die van het moederbord. Als je bijvoorbeeld een AM4 moederbord hebt, heb je ook een AM4 processor nodig. Anders past de processor niet en zal deze niet werken.

Hoeveel kernen en threads heb ik nodig?

De meeste processoren zijn uitgerust met meerdere kernen. Elke kern kan worden gezien als een afzonderlijk eilandje dat zich toewijdt aan een specifieke taak. Hoe meer kernen een processor heeft, hoe meer taken deze tegelijkertijd kan uitvoeren. Hetzelfde geldt voor threads. Een CPU met 8 kernen en 16 threads kan bijvoorbeeld 16 taken gelijktijdig verwerken. Dit is met name nuttig bij intensief multitasken of bij het bewerken van video’s. Als je daarentegen veel tijd besteedt aan één enkele applicatie, zoals gamen, dan is een hogere kloksnelheid vaak gewenst.

Welke kloksnelheid heb ik nodig?

De kloksnelheid van een processor bepaalt de snelheid waarmee elke kern zijn taken uitvoert. Een processor met een hoge kloksnelheid, zelfs met slechts één kern, kan een taak dus zeer snel afhandelen. Bij het spelen van games of het bewerken van foto’s is een hogere kloksnelheid voordelig. Hier geldt over het algemeen: hoe hoger, hoe beter. Het is echter belangrijk op te merken dat een hogere kloksnelheid meestal gepaard gaat met een hoger prijskaartje. Als je de processor voornamelijk gebruikt voor eenvoudige taken zoals e-mailen en tekstverwerking, kun je vooral letten op een gunstige prijs.

Moet mijn processor overgeklokt/overklokbaar zijn?

Veel moderne processors bieden de mogelijkheid tot overklokken. Dit houdt in dat je de kloksnelheid van de processor kunt verhogen boven de standaardwaarde. Sommige modellen worden al standaard overgeklokt door de fabrikant, waardoor je zelf geen aanpassingen hoeft te doen. Het is echter belangrijk om op te merken dat een hogere kloksnelheid automatisch leidt tot een hogere temperatuur van de processor. Als de processor niet adequaat wordt gekoeld, kan dit schade veroorzaken. Om dit risico te beperken, is het raadzaam om te kiezen voor een processor met een laag stroomverbruik in wattage en een goede processorkoeler.

Moet mijn processor een videochip hebben?

Een processor met een geïntegreerde videochip bevat een kleine videokaart binnenin. Hiermee kun je geen zware games spelen, maar het afspelen van video’s of eenvoudige games is wel mogelijk. Als je een fanatieke gamer bent of veel bezig bent met videobewerking, is het echter raadzaam om de ingebouwde videochip achterwege te laten en te kiezen voor een versie zonder geïntegreerde grafische mogelijkheden. In plaats daarvan kun je beter investeren in een aparte, dedicated videokaart. Op die manier kun je optimaal profiteren van de grafische prestaties die vereist zijn voor intensieve gaming of videobewerking.

Laat een reactie achter

Deel deze pagina

Hoe kies je een processor?

Of kopieer deze link

INHOUDSOPGAVE