Wat is een SSD?

Estimated reading: 5 minutes 164 views

Wat is een SSD:

Een SSD staat voor Solid State Drive en is vergelijkbaar met een harde schijf waar je bestanden, documenten en afbeeldingen op kunt opslaan. Het grote verschil is dat een SSD veel sneller, energiezuiniger en betrouwbaarder is. Hierdoor start je computer binnen enkele seconden op en behoren lange laadtijden tot het verleden. In dit artikel leggen we uit wat een SSD precies is en bespreken we de verschillende soorten die beschikbaar zijn.

Wat is een SSD?

Een SSD is vergelijkbaar met een klassieke harde schijf (HDD) waarop je bestanden kunt bewaren. Het belangrijkste verschil is dat een SSD geen fysieke schijf heeft, maar een chip. Het heeft geen bewegende onderdelen, maar cellen waarin je bestanden worden opgeslagen. Hierdoor is een standaard SSD tot wel 4 keer sneller dan een standaard HDD. Er zijn interne SSD’s die je in je computer plaatst, waardoor je computer en programma’s binnen enkele seconden opstarten. Daarnaast zijn er externe SSD’s die je gemakkelijk kunt meenemen en waarmee je bestanden snel kunt overzetten naar andere apparaten.

https://www.pcman.nl/componenten/solid-state-drives/

Wat zijn interne SSD’s en externe SSD’s?

Interne SSD

Een interne SSD verschilt op verschillende manieren van een interne HDD, vooral wat betreft gebruiksgemak. Een SSD is sneller, energiezuiniger, stiller en heeft een langere levensduur dan een HDD. Een SSD kan zelfs tot wel 20 jaar meegaan. Het is belangrijk om te weten dat HDD’s over het algemeen meer opslagruimte bieden, met modellen tot wel 22 terabyte, terwijl de maximale opslagcapaciteit van een SSD meestal 8 terabyte is. Daarom werkt een SSD vaak het beste in combinatie met een HDD. Je kunt de meestgebruikte bestanden op je SSD bewaren en minder belangrijke documenten op een HDD. Op die manier houd je je SSD opgeruimd en georganiseerd.

Externe SSD

Naast HDD’s zijn er ook externe SSD’s beschikbaar. Deze opslagschijven zijn veel sneller dan externe HDD’s, tot wel 5 tot 20 keer sneller. Hierdoor kun je bestanden binnen enkele seconden overzetten of openen. Dit is vooral handig als je onderweg bent of met grote bestanden werkt. Externe SSD’s hebben vaak een usb C- of Thunderbolt 3-aansluiting, waardoor ze ook compatibel zijn met smartphones. Zo kun je gemakkelijk je hele fotogalerij overzetten tijdens een autorit naar huis. Het enige nadeel is dat de totale opslagcapaciteit van externe SSD’s lager is dan die van externe HDD’s.

Hoe verschilt een SSD met een HDD?

Interne HDD vs. interne SSD

Het grootste verschil tussen een interne HDD en een interne SSD is het gebruiksgemak. Een HDD maakt gebruik van een kleine draaischijf, wat de snelheid beperkt. Het overzetten van bestanden duurt langer vanwege de bewegende onderdelen. Daarnaast produceert een HDD lawaai, vooral bij intensief gebruik. Het voordeel van een HDD is de hogere opslagcapaciteit, die soms 3 tot 4 keer groter is dan die van een SSD. Interne HDD’s worden ook vaker gebruikt in bijvoorbeeld NAS-systemen. Interne SSD’s zijn daar minder gebruikelijk.

Externe HDD vs. externe SSD

Bij externe SSD’s is het gebruiksgemak ook een groot voordeel ten opzichte van externe HDD’s. De snelle lees- en schrijfsnelheden, het stille functioneren en de langere levensduur zijn hier ook van toepassing. Bovendien hebben externe SSD’s vaak een usb C- of Thunderbolt 3-poort, waardoor ze compatibel zijn met meerdere kabels. Bij externe HDD’s wordt meestal gebruikgemaakt van een micro-USB B-poort. Hierdoor kun je gemakkelijker wisselen tussen kabels en apparaten met een externe SSD. Maar net als bij interne opslag geldt hetzelfde nadeel: externe HDD’s hebben doorgaans een grotere opslagcapaciteit dan externe SSD’s.

Welke soorten interne SSD’s zijn er?

2,5 inch SSD

De 2,5 inch SSD’s zijn de meest gebruikelijke en veelvoorkomende interne SSD’s. Ze worden verbonden met een SATA-kabel en passen in bijna elke laptop, desktop of zelfs NAS. Deze schijven hebben een maximale lees- en schrijfsnelheid van ongeveer 600 megabytes per seconde. Hierdoor zijn ze tot wel tien keer sneller dan een traditionele harde schijf.

M.2 SATA SSD

Naast de 2,5 inch SATA SSD’s zijn er ook M.2 SATA SSD’s beschikbaar. Deze zijn veel kleiner en steek je direct in het moederbord. Ze werken met dezelfde snelheden als een 2,5 inch SSD. Dit betekent dat je meer ruimte overhoudt voor andere componenten in je computer. Een M.2 SATA SSD heeft een specifieke aansluiting, ook wel een sleutel genoemd. Er zijn twee soorten sleutels: een aansluiting met 6 pinnen (B-sleutel) en een aansluiting met 5 pinnen (M-sleutel). Het is belangrijk om goed naar de aansluitingen op je moederbord te kijken voordat je een M.2 SATA SSD aanschaft.

M.2 NVMe SSD

Een NVMe M.2 SSD is de beste keuze als het gaat om interne opslag. Met hoge lees- en schrijfsnelheden tot wel 7 gigabyte per seconde hoef je niet lang te wachten. Zo kun je bijvoorbeeld een 4K-film van 14 gigabyte in slechts 2 seconden overzetten. Let er echter goed op dat de M.2 NVMe SSD die je wilt kopen, compatibel is met je moederbord via de M-sleutel. Controleer dus van tevoren of de M.2 PCIe SSD die je op het oog hebt geschikt is voor jouw apparaat.

Deel deze pagina

Wat is een SSD?