Wat is RAM geheugen?

Estimated reading: 3 minutes 171 views

Wat is RAM geheugen?

RAM, ook bekend als werkgeheugen of intern geheugen, staat voor Random Access Memory. Het is een essentieel onderdeel van je computer, waar je processor tijdelijke bestanden opslaat. Met meer RAM-geheugen kun je meer processen tegelijkertijd uitvoeren. In dit artikel lees je wat RAM-geheugen precies is en welke verschillende soorten RAM beschikbaar zijn.

Wat doet RAM geheugen?

RAM is een essentieel onderdeel van verschillende computers, waaronder laptops, desktops, iMacs, MacBooks en NAS-systemen. Het wordt gebruikt voor de tijdelijke opslag van programma’s. Het werkgeheugen speelt een cruciale rol bij het uitvoeren van taken die door de processor worden verzonden. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere tabbladen open hebt of meerdere programma’s tegelijkertijd gebruikt. Een computer met weinig RAM-geheugen werkt doorgaans langzamer dan een computer met een ruimer intern geheugen.

Wat is het verschil tussen RAM en SSD?

Hoewel zowel RAM als een SSD te maken hebben met het opslaan van bestanden, zijn er toch aanzienlijke verschillen tussen beide componenten. Een SSD slaat daadwerkelijke bestanden op, zoals foto’s, video’s en programma’s. Aan de andere kant bewaart een RAM-module tijdelijke handelingen en taken. Dit resulteert in aanzienlijke verschillen in opslagcapaciteit tussen beide componenten. Kort gezegd, RAM bewaart handelingen zolang ze relevant zijn en een SSD slaat bestanden op totdat je ervoor kiest om ze te verwijderen.

Wat zijn de verschillende soorten RAM?

Er zijn twee verschillende soorten RAM beschikbaar, namelijk DIMM en SODIMM. Deze verschillen niet alleen in grootte, maar ook in de compatibiliteit met verschillende apparaten. Een DIMM-module is alleen geschikt voor Windows- en Linux-desktops. Een SODIMM-module daarentegen is geschikt voor laptops, MacBooks, iMacs en NAS-apparaten. Als je wilt weten welk type RAM-geheugen je nodig hebt, raden we je aan om het onderstaande adviesartikel te lezen. Houd er rekening mee dat het bij nieuwere MacBooks niet mogelijk is om het RAM-geheugen te vervangen. Controleer daarom van tevoren of jouw MacBook deze mogelijkheid biedt.

Wat zijn de verschillende generaties van RAM?

De compatibiliteit van je RAM met het moederbord wordt bepaald door de generatie. Er zijn drie generaties: DDR3, DDR4 en DDR5, wat staat voor double data rate. De aansluitingen van deze generaties verschillen, waardoor een DDR4 RAM-module niet past op een DDR3 moederbord en vice versa. Het is daarom belangrijk om dit goed te controleren voordat je een nieuwe RAM-module kiest. Hetzelfde geldt voor de nieuwe DDR5 RAM-modules, die niet compatibel zijn met DDR3- of DDR4-moederborden en vice versa.

Wat zegt de kloksnelheid van RAM?

De kloksnelheid van je RAM geeft het aantal schakelingen per seconde aan en wordt uitgedrukt in MHz (megahertz). Een hogere kloksnelheid betekent meer schakelingen en daarmee een sneller werkend werkgeheugen. Het is echter niet mogelijk om zomaar het snelste geheugen te kiezen. De maximale kloksnelheid voor een RAM-module wordt bepaald door de mogelijkheden van het moederbord. Als de kloksnelheid van het RAM hoger is dan wat het moederbord ondersteunt, zal het moederbord automatisch de snelheid verlagen naar zijn eigen limiet.

Wat zegt de CAS latency van RAM?

Tot slot is er de CAS-latency. Dit geeft aan hoe lang het duurt voordat gegevens aankomen bij de RAM-module. Een lagere CAS-latency betekent een snellere overdracht. Bijvoorbeeld, een RAM-module met een CAS-latency van 16 is sneller dan een met een CAS-latency van 19. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. In de praktijk is een DDR3 RAM-module met een CAS-latency van 9 niet sneller dan een DDR4-module met een CAS-latency van 16. Dit komt doordat er geen DDR4-modules zijn met een latency lager dan 10.

Deel deze pagina

Wat is RAM geheugen?