Automatisch ruimte vrijmaken in Windows 11 met Opslaginzicht

Estimated reading: 3 minutes 63 views

Wat is opslaginzicht?

Opslaginzicht is een functie die beschikbaar is in Windows 11 en die helpt bij het beheren van de opslagruimte op je computer. Met Opslaginzicht kan Windows automatisch bepaalde acties uitvoeren om opslagruimte vrij te maken wanneer dat nodig is.

Wanneer Opslaginzicht is ingeschakeld, kan Windows bijvoorbeeld automatisch de Prullenbak legen en tijdelijke bestanden wissen die niet meer nodig zijn. Dit helpt om onnodige bestanden te verwijderen en zo meer ruimte op je computer vrij te maken.

Opslaginzicht kan ook aanbevelingen doen voor het optimaliseren van je opslagruimte. Het kan bijvoorbeeld voorstellen om bestanden die je mogelijk niet vaak gebruikt, zoals oude documenten of afbeeldingen, naar OneDrive (de cloudopslag van Microsoft) te verplaatsen om ruimte vrij te maken op je lokale schijf.

Met Opslaginzicht hoef je je minder zorgen te maken over het handmatig beheren van je opslagruimte. Windows neemt bepaalde taken over en helpt je om je computer opgeruimd en georganiseerd te houden, zodat je optimaal kunt blijven werken zonder je druk te maken over te weinig opslagruimte.

Hoe open ik Opslaginzicht?

Om Opslaginzicht te openen en de instellingen ervan aan te passen in Windows 11, volg je deze stappen:

1. Klik op de Startknop in de taakbalk van Windows 11. Dit is het pictogram links onderaan het scherm met het Windows-logo.
  2. Klik op het tandwielpictogram om de Instellingen te openen. Dit pictogram bevindt zich meestal bovenaan het Startmenu, naast je profielfoto.
  3. In het Instellingenvenster, klik op “Systeem” in de linkerzijbalk.
  4. Klik in het Systeemmenu op “Opslag” in de linkerzijbalk.
  5. Aan de rechterkant van het Opslagvenster zie je de instellingen voor Opslaginzicht. Als de schuifknop blauw is en “Aan” aangeeft, betekent dit dat Opslaginzicht al is ingeschakeld. Als de schuifknop wit is en “Uit” aangeeft, klik er dan op om de functie in te schakelen.

Instellingen van Opslaginzicht veranderen

Om de instellingen van Opslaginzicht te bekijken en aan te passen in Windows 11, volg je deze stappen:

1. Klik in het Opslagvenster op het kleine pijltje achter “Opslaginzicht”. Hiermee open je de instellingen van Opslaginzicht.
  2. Onder de instellingen vind je de optie “Tijdelijke bestanden opschonen”. Als je wilt dat Windows 11 automatisch overbodige bestanden verwijdert, vink deze optie dan aan.
  3. Standaard is ingesteld dat Opslaginzicht in actie komt wanneer de ruimte op de harde schijf bijna vol is. Bestanden in de Prullenbak worden na dertig dagen automatisch verwijderd. Bestanden in de map “Downloads” worden echter nooit automatisch verwijderd. Deze instellingen zijn meestal prima om zo te laten staan.
  4. Als je meteen ruimte wilt vrijmaken, klik dan onderaan op “Opslaginzicht nu uitvoeren”. Hiermee wordt direct een opruimactie gestart.
  5. Na afloop kun je controleren hoeveel ruimte er is vrijgemaakt.

Laat een reactie achter

Deel deze pagina

Automatisch ruimte vrijmaken in Windows 11 met Opslaginzicht