Windows-computer onderhouden

Estimated reading: 4 minutes 174 views

Maak het jezelf gemakkelijk met een maandelijkse routine voor computeronderhoud. Plan bijvoorbeeld de eerste dinsdag van elke maand in je agenda om wat tijd te besteden aan het onderhouden van je computer. Het kost slechts een uurtje en helpt je om je computer in goede conditie te houden zonder er te veel over na te hoeven denken.

Windows updates controleren

Is Windows Update nog steeds goed geconfigureerd op je pc? Zijn er mogelijk updates die nog geïnstalleerd moeten worden? Het is belangrijk om dit regelmatig te controleren, zodat je computer up-to-date blijft. Vergeet ook niet om je computer af en toe volledig uit te schakelen of opnieuw op te starten. Dit is nodig om de updates te kunnen installeren.

Opruimen en ordenen

Het is belangrijk om je computer georganiseerd te houden, aangezien foto’s, documenten en tijdelijke bestanden de opslagruimte kunnen vullen. Begin door te controleren hoeveel vrije opslagruimte er nog beschikbaar is op je pc. Als deze bijna vol is, is het tijd om je bestanden op te ruimen. Overweeg bijvoorbeeld om een deel van je bestanden online op te slaan in plaats van op je computer. Verwijder tijdelijke en overbodige bestanden, oude downloads en orden je persoonlijke bestanden. Vergeet niet om de prullenbak leeg te maken en de browser op te schonen.

Computer schoonmaken

Om je apparaat in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig het beeldscherm, toetsenbord en de computermuis schoon te maken. Stof hoopt zich namelijk snel op. Neem een zachte, pluisvrije doek en maak het beeldscherm voorzichtig schoon door zachte bewegingen van boven naar beneden te maken. Let op dat je geen druk uitoefent om krassen te voorkomen. Voor het toetsenbord kun je een zachte borstel of een persluchtspray gebruiken om stof en vuil tussen de toetsen te verwijderen. Gebruik een vochtig doekje om de computermuis schoon te maken, zorg ervoor dat het doekje niet te nat is.

Onderhouden van je bureaublad en taakbalk

Het is belangrijk om af en toe aandacht te besteden aan het bureaublad en de taakbalk op je computer. Hier zijn een paar tips om ze georganiseerd te houden:

1. Verwijder onnodige snelkoppelingen: Verwijder snelkoppelingen van programma’s, bestanden of mappen die je niet meer gebruikt. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en selecteer “Verwijderen” of sleep de snelkoppeling naar de prullenbak.
  2. Maak mappen aan: Organiseer je snelkoppelingen door mappen op je bureaublad te maken. Sleep gerelateerde snelkoppelingen naar een map en geef deze een passende naam. Dit helpt om je bureaublad overzichtelijk te houden.
  3. Schoonmaakactie in de taakbalk: Bekijk de pictogrammen in de taakbalk onderaan je scherm. Als er onnodige pictogrammen zijn, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en de optie “Pictogram verbergen” selecteren. Dit zorgt voor een opgeruimde taakbalk.
  4. Beheer opstartprogramma’s: Controleer welke programma’s automatisch worden gestart wanneer je de computer opstart. Dit kan de opstarttijd van je computer vertragen. Ga naar de Taakbeheerder (druk op Ctrl + Shift + Esc), ga naar het tabblad “Opstarten” en schakel programma’s uit die je niet nodig hebt bij het opstarten.

Programma’s verwijderen

Het verwijderen van programma’s die je niet meer gebruikt, kan helpen om ruimte vrij te maken op je computer en de prestaties te verbeteren. Hier is hoe je programma’s kunt verwijderen:

1. Ga naar het menu “Start” en klik op “Instellingen” (het tandwielpictogram).
  2. In het instellingenmenu, klik op “Apps”.
  3. Je krijgt nu een lijst te zien van alle geïnstalleerde programma’s op je computer. Blader door de lijst en zoek het programma dat je wilt verwijderen.
  4. Klik op het programma dat je wilt verwijderen en klik vervolgens op de knop “Verwijderen”.
  5. Er verschijnt een bevestigingsvenster waarin wordt gevraagd of je het programma wilt verwijderen. Klik op “Ja” om door te gaan.
  6. Volg de instructies op het scherm om het verwijderproces te voltooien. Mogelijk moet je bevestigen dat je het programma wilt verwijderen en eventuele bijbehorende bestanden wilt wissen.
  7. Zodra het verwijderproces is voltooid, is het programma verwijderd van je computer.

Het is altijd een goed idee om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van programma’s. Zorg ervoor dat je alleen programma’s verwijdert die je zeker niet meer nodig hebt. Als je niet zeker weet of je een programma wilt verwijderen, is het raadzaam om eerst wat onderzoek te doen naar het programma voordat je het definitief verwijdert.

Deel deze pagina

Windows-computer onderhouden