Langer doen met de laptopbatterij

Estimated reading: 5 minutes 68 views

Laptops en batterijduur

Een laptop is een draagbare computer die ideaal is om overal mee naartoe te nemen. Om onafhankelijk van een stopcontact te kunnen werken, is de laptop uitgerust met een batterij. Echter, laptops verbruiken meer stroom dan tablets of smartphones, waardoor de batterij sneller leeg kan raken.

Energieverbruik van laptoponderdelen

Bij laptops zijn er verschillende onderdelen die veel stroom verbruiken. Het beeldscherm en de processoren zijn de grootste energieverbruikers en zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van het totale stroomverbruik. Daarnaast hebben draadloze verbindingen zoals wifi of bluetooth ook wat energie nodig, en de verschillende usb-aansluitingen vragen ook om stroom. Het optimaliseren van de energie-instellingen van de grootverbruikers levert de grootste besparing op. Het is echter ook verstandig om de instellingen van verbindingen en aansluitingen goed af te stemmen. Hieronder bespreken we de opties.

Helderheid van het beeldscherm aanpassen

Het beeldscherm van een laptop is een grote stroomverbruiker. Gelukkig kan de helderheid van het beeldscherm worden aangepast om batterijvermogen te besparen. Er zijn verschillende manieren om de helderheid aan te passen:

Via de Taakbalk:

1. In Windows 10: Klik rechtsonder op het icoon van het Actiecentrum (pictogram van een tekstballon). In Windows 11: Klik rechtsonder op het batterijpictogram.
  2. In Windows 10: Klik boven de vakjes locatie op “Uitvouwen” als er maar vier vakjes te zien zijn (locatie, batterijspanning, niet verbonden, nachtlamp).
  3. Gebruik de schuifregelaar naast het zonnetje icoon om de helderheid te verminderen.
  4. Klik ergens op het bureaublad om het menu te sluiten.

Via het toetsenbord:

Sommige laptops hebben speciale toetsen op het toetsenbord waarmee de helderheid kan worden aangepast. Volg deze stappen:

1. Kijk naar de toetsen bovenaan het toetsenbord, genummerd van F1 tot en met F12. Zoek naar twee icoontjes van een zonnetje met stralen.
  2. Druk op het icoontje aan de linkerkant om de helderheid van het scherm te verlagen.
  3. Als dit niet werkt, druk dan op de Fn-toets onderaan het toetsenbord en houd deze ingedrukt terwijl je op de toets met het kleine zonnetje drukt.

Sommige laptops hebben ook automatische helderheidsaanpassing op basis van omgevingslicht. Als je laptop dit niet automatisch doet, kun je het als volgt instellen:

1. Klik op de Startknop.
  2. In Windows 10: Klik op het tandwiel om naar de Instellingen te gaan. In Windows 11: Klik op “Instellingen”.
  3. In Windows 10: Klik op “Systeem”. In Windows 11: “Systeem” is al geselecteerd.
  4. Klik op “Beeldscherm”.
  5. In Windows 11: Klik op “Helderheid” om de opties uit te klappen.
  6. Schakel de optie “Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert” in door er een vinkje naast te plaatsen.
  7. (Als je deze optie niet ziet, ondersteunt je laptop deze functie niet)
  8. Sluit het Instellingenvenster.

Op deze manier kun je de helderheid van het beeldscherm aanpassen en batterijvermogen besparen.

Processoren en opstartprogramma’s

De processor, samen met de grafische processor en het geheugen, vormen het hart van een laptop. Ze verwerken instructies voor allerlei taken, zoals het opstarten van Windows, foto’s bewerken, e-mails typen en het tonen van alles op het beeldscherm. Deze taken verbruiken veel stroom. Je kunt energie besparen door programma’s uit te schakelen die automatisch starten bij het opstarten van Windows, maar die je niet direct nodig hebt. Deze programma’s kunnen later nog worden gestart wanneer ze wel nodig zijn.

Volg de onderstaande stappen om onnodige opstartprogramma’s uit te schakelen:

1. Klik op de Startknop.
  2. In Windows 10: Klik op het tandwiel om naar de Instellingen te gaan. In Windows 11: Klik op “Instellingen”.
  3. Klik op “Apps” (in Windows 11 is dit aan de linkerkant).
  4. Klik op “Opstarten” (in Windows 10 is dit aan de linkerkant).
  5. Je ziet nu een lijst met programma’s en apps die automatisch opstarten. Schuif het schuifje naar ‘Uit’ achter een programma dat niet automatisch hoeft te starten. Klik op het schuifje om dit te doen.

Als je niet zeker weet of je een programma kunt uitschakelen, laat het dan met rust. Enkele voorbeelden van onderdelen die veilig kunnen worden uitgeschakeld, zijn Cortana, Skype, Your Phone, Microsoft Teams, Microsoft Edge en Adobe Reader.

Op deze manier kun je onnodige opstartprogramma’s uitschakelen en de stroomconsumptie van de processor verminderen.

Verbindingen

Bluetooth en wifi verbruiken altijd stroom, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt. Door deze verbindingen uit te schakelen, kan de batterij van de laptop langer meegaan. Als je Bluetooth tijdelijk niet gebruikt, schakel het dan uit. Hetzelfde geldt voor wifi. Als je wifi niet echt nodig hebt om te surfen of e-mails te verzenden/ontvangen, kun je het uitschakelen.

Volg de onderstaande stappen om wifi en bluetooth uit te schakelen:

1. Klik met de rechtermuisknop op het wifi pictogram in de Taakbalk.
  2. Klik in het venster dat verschijnt op het blauwe wifi pictogram om het uit te schakelen.
  3. Voor bluetooth, zoek naar het bluetooth pictogram (meestal blauw) en klik erop om het uit te schakelen.

Op deze manier zijn zowel de wifi- als de bluetooth verbinding uitgeschakeld. Volg dezelfde stappen om de verbindingen weer in te schakelen wanneer je ze nodig hebt.

Usb-aansluitingen

De meeste laptops hebben meerdere USB-poorten waarop je bijvoorbeeld een muis, externe harde schijf of USB-stick kunt aansluiten. Het is belangrijk om te onthouden dat elk aangesloten USB-apparaat continu stroom vraagt, zelfs als het niet actief wordt gebruikt. Daarom is het verstandig om de USB-stick niet permanent in de laptop te laten zitten. Verbind het apparaat alleen wanneer je het nodig hebt en verwijder het direct daarna weer. Zorg er wel voor dat je het apparaat veilig verwijdert om gegevensverlies te voorkomen.

Energiebeheer en slaapstand

Het is belangrijk om de laptop niet onnodig lang aan te laten staan zonder actief gebruik, omdat dit de batterij onnodig leegmaakt. Stel daarom in dat de laptop automatisch in de slaapstand gaat na een bepaalde periode van inactiviteit. In de slaapstand verbruikt het apparaat zeer weinig stroom.

Deel deze pagina

Langer doen met de laptopbatterij