Documenten scannen

Estimated reading: 5 minutes 163 views

Documenten scannen, ook zonder scanner

Document scannen

Met een scanner kun je een papieren document omzetten naar een digitale versie. Dit is handig als je bijvoorbeeld een bonnetje moet mailen om geld terug te krijgen of als je een kopie van je paspoort wilt maken. Je kunt een los scanapparaat of een printer met een ingebouwde scanner kopen, maar je hebt niet per se een speciaal apparaat nodig om iets te digitaliseren. De fotokwaliteit van smartphonecamera’s is tegenwoordig zo goed dat tekstdocumenten goed leesbaar zijn op de foto. Je kunt de foto eventueel bijsnijden, zodat de tafel of vloer niet zichtbaar is.

Scannen met iPhone/iPad

Op de iPhone of iPad kun je op twee manieren scans maken. Je kunt een gewone foto maken en die bijsnijden zodat alleen het papieren document zichtbaar is. Een andere optie is het gebruik van de app Notities. Deze app herkent het document en snijdt het automatisch uit.

Foto maken

• Leg het document vlak neer op een contrasterende ondergrond (wit papier op donker hout bijvoorbeeld).
  • Pak de iPhone of iPad erbij en open de app Camera.
  • Houd het toestel boven het document en richt de camera erop.
  • Tik op de witte cirkel onderin om een foto te maken.
  • Druk op de Thuisknop om de camera te verlaten. Of veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog.

Bijsnijden in app Foto’s

• Open de app Foto’s en tik op het beeld dat u gaat bijsnijden.
  • Tik op Wijzig.
  • Tik op het pictogram ‘Bijsnijden’ Crop.
  • Om de foto staat een kader met dikkere hoeken en lijnen. Houd uw vinger op zo’n hoek en versleep het om het kader te verplaatsen.
  • Doe dit zo vaak als nodig is om het document goed in het kader te krijgen. Versleep eventueel de foto binnen het kader.
  • Tevreden? Tik op Gereed.

Scanner in de app Notities (iPad/iPhone)

Maak een scan met de app Notities. De app fotografeert automatisch alleen het papier en zet automatisch het perspectief goed. Het document wordt dan opgeslagen als pdf.

• Open de app Notities.
  • Maak een nieuwe notitie met het pictogram van een vel met een potlood Nieuwe notitie.
  • Tik boven het toetsenbord op het camera-pictogram.
  • Tik op Scan documenten.
  • Breng het papier dat u wilt scannen in beeld.
  • De pagina wordt in veel gevallen automatisch herkend en gescand. Er verschijnt een geel vlak overheen en een miniatuur van de pagina verplaatst naar de onderzijde van het scherm.
    • Gebeurt dit niet automatisch, druk dan op de ronde afdrukknop op het scherm en versleep eventueel de hoeken om het papier verder uit te snijden. Tik tot slot op Behoud scan.
  • Op het scherm staat ‘Klaar voor volgende scan’. Scan eventueel een volgende pagina. Dit kunt u met zo veel pagina’s doen als nodig is.
  • Klaar met scannen? Tik op Bewaar (#) (# staat voor het aantal scans).
  • In de notitie verschijnt het gescande document, daarbij is nog plek voor eigen aantekeningen.
  • Met een tik op een scan brengt u deze groot in beeld. Inzoomen is dan ook mogelijk. Zo kunt u controleren of alles leesbaar is.
  • De scan is een pdf-document. Via de Deelknop Delenkunt u het bewaren in de app Bestanden of bijvoorbeeld versturen via e-mail.
  • Tik op Gereed om de scan te sluiten, u zit dan weer in de notitie.

Scannen met Android-smartphone of tablet

Maak een foto van het document en snij het bij in Google Foto’s.

Foto maken

• Leg het document plat op een ondergrond met een ander kleurcontrast (bijvoorbeeld wit papier op een donkere tafel).
  • Open de Camera-app.
  • Houd je apparaat boven het document en richt de camera erop.
  • Tik op de witte cirkel onderaan om een foto te maken.
  • Tik op het pijltje onderaan het scherm om de camera-app te verlaten.

Bijsnijden in Google Foto’s

• Open de Foto’s-app, mogelijk bevindt deze zich in de Google-map.
  • Tik op de juiste foto.
  • Tik op Bewerken.
  • Tik naast ‘Suggesties’ op Bijsnijden.
  • Er verschijnt een witte stip op elke hoek.
  • Tik op een van de stippen, houd je vinger op het scherm en sleep naar een hoek van het document op de foto.
  • Herhaal dit met de andere stippen.
  • Tik indien nodig opnieuw op een stip om meer van de foto af te snijden. Is het document goed uitgelijnd? Tik op Opslaan.

Tik op het pijltje onderaan om terug te gaan naar het tabblad Foto’s. Daar zie je de nette foto van het document als een nieuwe afbeelding.

Scanner-app

Wanneer je een foto maakt, krijg je een digitaal fotobestand. Soms heb je echter een pdf-document nodig. Gelukkig zijn er handige apps beschikbaar. Met behulp van zo’n app kun je een foto maken van een document, en de app zorgt ervoor dat alles recht en duidelijk leesbaar in beeld komt. Vervolgens wordt er een pdf van gemaakt. Een voorbeeld van zo’n speciale scan-app is Genius Scan. Je kunt de app gratis downloaden op je mobiele apparaat.

• Genius Scan voor Android-apparaten
  • Genius Scan voor iPhone/iPad

Copyshop

Je zou het bijna vergeten, maar ook de copyshop bestaat nog. Daar is de apparatuur beschikbaar om zelf documenten in te scannen, of het wordt voor u gedaan. De mogelijkheden verschillen per copyshop. Laat u vooraf goed informeren over de prijs.

Deel deze pagina

Documenten scannen