Opgeslagen wachtwoorden bekijken in je browser

Estimated reading: 4 minutes 79 views

Is het veilig om wachtwoorden in de browser op te slaan?

Browsers bieden de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan, zodat gebruikers automatisch kunnen inloggen bij het bezoeken van een website en hun vergeten wachtwoorden kunnen achterhalen. Dit is erg handig, maar is het ook veilig?

Browsers hebben doorgaans goede beveiligingsmaatregelen, maar het is niet mogelijk om alle risico’s volledig uit te sluiten. Er bestaat altijd een klein risico dat een internetprogramma kwetsbaar blijkt te zijn, waardoor hackers toegang kunnen krijgen tot opgeslagen wachtwoorden. Als u geen enkel risico wilt nemen, is het verstandig om geen wachtwoorden op te slaan in de browser en eerder opgeslagen wachtwoorden te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om alleen wachtwoorden op te slaan in de browser van uw eigen apparaat en niet op openbare computers, zoals die in bibliotheken. Als u thuis een computer deelt met andere gezinsleden, moeten zij ook toegang hebben tot de opgeslagen wachtwoorden. Overweeg daarom zorgvuldig of dit wenselijk is.

Hoe kunt u opgeslagen wachtwoorden in Google Chrome vinden?

Als u wilt achterhalen welke wachtwoorden Chrome heeft opgeslagen, volgt u deze stappen:

1. Open Google Chrome.
  2. Klik op het pictogram “Google Chrome aanpassen en beheren” in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Selecteer “Instellingen” in het menu.
  4. Klik linksboven op “Automatisch invullen”.
  5. Klik op “Wachtwoordmanager”.

Hier vindt u een overzicht van de websites waarvan Chrome de inloggegevens heeft opgeslagen. Als er geen opgeslagen wachtwoorden zijn, zal dit leeg zijn.

1. Om een wachtwoord zichtbaar te maken, klikt u op het pijltje naar rechts of het pictogram van een oog.
  2. Als uw computer beveiligd is met een wachtwoord, voert u het wachtwoord in.
  3. Klik op “OK”.

Op deze manier wordt het wachtwoord weergegeven.

Hoe kunt u opgeslagen wachtwoorden in Microsoft Edge vinden?

Als u wilt achterhalen welke wachtwoorden zijn opgeslagen in Microsoft Edge, volgt u deze stappen:

1. Open Microsoft Edge.
  2. Klik op het pictogram “Instellingen en meer” in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Selecteer “Instellingen” in het menu.
  4. Klik onder ‘Uw profiel’ op “Wachtwoorden”.

Hier vindt u een overzicht van de websites waarvan Microsoft Edge de inloggegevens heeft opgeslagen. Het getal ‘X’ geeft het aantal opgeslagen wachtwoorden weer. Als er een ‘0’ staat, betekent dit dat er geen opgeslagen wachtwoorden zijn.

1. Om een wachtwoord te zien, klikt u op het oogpictogram.
  2. Indien nodig, voert u het wachtwoord van uw computer in.

Nu is uw wachtwoord zichtbaar.

Hoe kunt u opgeslagen wachtwoorden in Firefox bekijken?

Als u wilt achterhalen welke wachtwoorden zijn opgeslagen in Firefox, volgt u deze stappen:

1. Open Firefox.
  2. Klik op het pictogram ‘Toepassingsmenu openen’ in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Klik op “Wachtwoorden”.
  4. Aan de linkerkant ziet u een lijst met opgeslagen wachtwoorden. Als de lijst leeg is en ‘Geen aanmeldingen gevonden’ wordt weergegeven, betekent dit dat er geen opgeslagen wachtwoorden zijn.
  5. Klik aan de linkerkant op een website waarvan u de gegevens wilt bekijken.
  6. Aan de rechterkant worden de details weergegeven. Klik onder ‘Wachtwoord’ op het oogpictogram om het wachtwoord zichtbaar te maken.

Hoe kunt u opgeslagen wachtwoorden in Safari bekijken?

Om opgeslagen wachtwoorden in Safari te achterhalen, volgt u deze stappen:

1. Open Safari.
  2. Klik in het menu op “Safari” en selecteer “Voorkeuren”. Als u macOS 13 Ventura gebruikt, klikt u op “Safari” en vervolgens op “Instellingen”.
  3. Boven aan het venster klikt u op “Wachtwoorden”.
  4. Vul indien nodig uw wachtwoord in en druk op de Enter-toets.
  5. Er wordt een lijst weergegeven met websites waarvoor Safari ooit een wachtwoord heeft opgeslagen. Als de lijst leeg is, betekent dit dat er geen opgeslagen wachtwoorden zijn.
  6. Klik op een website om de bijbehorende gegevens te bekijken.
  7. Achter ‘Wachtwoord’ worden de opgeslagen wachtwoorden weergegeven als bolletjes. Beweeg de muis over het wachtwoord om het te lezen.

Deel deze pagina

Opgeslagen wachtwoorden bekijken in je browser