Zip-bestand openen, verplaatsen en maken

Estimated reading: 3 minutes 68 views

Wat is een .zip of .rar bestand?

Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand waarin één of meerdere andere bestanden zijn samengevoegd. Het zip-bestand heeft een kleinere bestandsgrootte dan de totale omvang van de individuele bestanden. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld foto’s, video’s of documenten wilt verzenden. Vaak zijn de losse bestanden te groot om via e-mail te versturen, maar door ze te comprimeren tot een zip-bestand wordt de grootte verkleind. Een zip-bestand herkent u aan de bestandsextensie .zip en het pictogram van een map met een ritssluiting.

.zip bestand openen

Om een zip-bestand te openen, volgt u de onderstaande stappen:

1. Dubbelklik op het zip-bestand. Hierdoor wordt de map geopend met daarin de gecomprimeerde bestanden. Houd er rekening mee dat deze bestanden verkleind zijn.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand.
  3. Selecteer “Alles uitpakken” in het contextmenu.
  4. Klik op “Bladeren” om de locatie te selecteren waar u de uitgepakte map wilt opslaan. Standaard wordt dit dezelfde locatie als waar het zip-bestand zich bevindt. Klik vervolgens op “Map selecteren”.
  5. Klik op “Uitpakken” om het uitpakken te starten.

Nu wordt de map met de uitgepakte bestanden geopend in de Verkenner.

Uitgepakte bestanden verplaatsen

Om de uitgepakte bestanden naar een andere locatie te verplaatsen, volgt u de onderstaande stappen:

1. Open de Verkenner.
  2. Navigeer naar de map waarin de uitgepakte bestanden zich bevinden.
  3. Selecteer de bestanden die u wilt verplaatsen.
  4. Gebruik de sneltoets Ctrl+X om de bestanden te knippen.
  5. Ga naar de gewenste locatie waar u de bestanden wilt verplaatsen.
  6. Gebruik de sneltoets Ctrl+V om de bestanden te plakken.

Nu zijn de uitgepakte bestanden succesvol verplaatst naar de door u gekozen locatie.

.zip bestand maken

Om een zip bestand te maken van losse bestanden, volgt u de onderstaande stappen:

1. Open de Verkenner.
  2. Navigeer naar de bestanden die u wilt samenvoegen in een zip bestand.
  3. Als de bestanden op verschillende locaties staan, kunt u ze samenbrengen in een nieuwe map.
  4. Houd de Ctrl-toets op het toetsenbord ingedrukt en klik op de bestanden die u wilt zippen.
  5. Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde bestanden.
  6. In Windows 10: Klik op “Kopiëren naar” en selecteer “Gecomprimeerde (gezipte) map”. In Windows 11: Klik op “Comprimeren naar Zip bestand”.
  7. Typ de gewenste naam voor het zip bestand.
  8. Druk op de Enter toets.

Nu is uw zip bestand gemaakt en bevat het de geselecteerde bestanden. U kunt het zip bestand gebruiken om de bestanden gemakkelijk te delen of te archiveren.

Deel deze pagina

Zip-bestand openen, verplaatsen en maken