Voorkom ongewenste software, apps of abonnementen.

Estimated reading: 3 minutes 86 views

Gevolgen van het downloaden

Het downloaden en installeren van programma’s kan onbedoeld leiden tot de installatie van ongewenste software op je computer, zelfs als je een actieve virusscanner hebt. Je kunt merken dat er veranderingen zijn opgetreden, zoals:

  1. Een nieuwe werkbalk (toolbar) in je internetbrowser.
  2. Wijzigingen in je standaardzoekmachine of startpagina.
  3. Nieuwe pictogrammen op je bureaublad.
  4. Vastzitten aan betaalde software.
  5. Andere onverwachte wijzigingen in je systeeminstellingen.

Dit kunnen problemen zijn die voortkomen uit het downloaden en installeren van bepaalde programma’s. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het downloaden van software en ervoor te zorgen dat je vertrouwde bronnen gebruikt. Het is ook raadzaam om regelmatig je computer te controleren op ongewenste software en deze indien nodig te verwijderen.

Vermijd verwarrende downloadknoppen

Het is belangrijk om altijd de website van de softwaremaker zelf te zoeken wanneer je software wilt downloaden. Sommige websites die software verzamelen, zijn bewust verwarrend ontworpen. Ze tonen bijvoorbeeld meerdere grote knoppen met de tekst ‘download’, maar achter die knoppen bevindt zich vaak ongewenste software. De eigenlijke downloadlink kan een klein geschreven tekstlink zijn. Daarom is het raadzaam om de officiële website van de softwaremaker te bezoeken en daar te zoeken naar de plaats waar het programma wordt aangeboden. Download het programma rechtstreeks vanaf die betrouwbare bron.

Wees voorzichtig bij het installeren

Let goed op wanneer je een programma installeert. Veel programma’s bieden extra software aan tijdens de installatie. Zelfs betrouwbare programma’s kunnen dit doen. Het is daarom belangrijk om de installatiestappen zorgvuldig door te lezen. Klik niet automatisch op ‘Volgende’ of ‘Next’ zonder na te denken. Neem de tijd om te kijken welke opties geselecteerd zijn met een vinkje. Verwijder vinkjes bij onnodige extra’s die je niet wilt installeren. Door aandachtig te zijn tijdens het installatieproces kun je voorkomen dat er ongewenste software op je computer wordt geïnstalleerd.

Gratis en betaalde versies

Het is belangrijk om op te letten of het programma dat u installeert een gratis of betaalde versie betreft. Zorg ervoor dat u daadwerkelijk de gratis versie installeert. Sommige programma’s bieden tijdelijke gratis toegang, maar na verloop van tijd kan er een betaling vereist zijn. Het is raadzaam om alleen een programma aan te schaffen als het echt noodzakelijk is. Door de gratis versie te installeren, zit u nergens aan vast.

Goedkope of neplicenties

Er zijn verschillende websites die goedkope licenties aanbieden voor software zoals Windows 10 of 11, of Microsoft Office met Word en Excel. De prijs van deze licenties ligt aanzienlijk lager dan de officiële verkoopprijs. Dit komt doordat het vaak gaat om zakelijke licenties die doorverkocht worden door derden. Deze praktijk bevindt zich in een grijs gebied en het is niet duidelijk hoe Microsoft hiermee omgaat. Hoewel sommige kopers positieve ervaringen hebben gehad met dergelijke licenties, is het in de praktijk niet altijd betrouwbaar gebleken. Het kan voorkomen dat de licenties niet werken en de koper zijn geld kwijt is. Het kopen van licenties van derde partijen is dus op eigen risico.

Laat een reactie achter

Deel deze pagina

Voorkom ongewenste software, apps of abonnementen.

Of kopieer deze link

CONTENTS