Back-up maken van een Android-telefoon

Estimated reading: 4 minutes 73 views

Automatisch back-up maken

Google biedt een handige functie waarmee automatisch back-ups worden gemaakt van belangrijke gegevens op Android-telefoons. Deze back-ups worden opgeslagen op de servers van Google, wat zowel geruststellend als praktisch is. Hierdoor kunt u vertrouwde bestanden en instellingen gemakkelijk overzetten naar een nieuw apparaat. Google maakt automatisch back-ups via wifi wanneer uw apparaat gedurende twee uur ongebruikt aan de oplader ligt. De volgende gegevens worden door Google opgeslagen:

• Apps die zijn geïnstalleerd via Google Play
  • Foto’s en video’s
  • Sms-berichten
  • Gespreksgeschiedenis
  • Apparaatinstellingen
  • Google-accountgegevens, zoals Google Agenda en Gmail

Belangrijk: als u een nieuw apparaat heeft, zorg er dan voor dat u het oude apparaat eerst uitschakelt voordat u zich aanmeldt bij het nieuwe apparaat. Alleen dan kan Google het nieuwe apparaat op de bovenstaande manier instellen en configureren.

Back-up maken

Volg deze stappen om een back-up te maken:

1. Open de app Instellingen op uw apparaat.
  2. Scroll naar beneden en tik op “Google”.
  3. Tik op “Back-up maken”.
  4. Zorg ervoor dat de optie “Back-up met Google One” is ingeschakeld. Als het schuifje gekleurd is, staat de optie al aan.
  5. Onder de optie ziet u het tijdstip van de laatste back-up, bijvoorbeeld “5 uur geleden 09:43”. Tik op “Foto’s en video’s”.
  6. Zet de optie “Back-up maken” aan. Als het schuifje gekleurd is, staat de optie al aan. Tik linksboven op het pijltje om terug te keren naar het vorige scherm.
  7. Scroll indien nodig verder naar beneden en tik op “Google-accountgegevens”.
  8. Controleer of alle opties (Agenda, Contacten, Documenten, enzovoort) zijn ingeschakeld. Als een optie is uitgeschakeld, zet het dan aan.
  9. Sluit de app Instellingen.

Nu is uw account ingesteld en hoeft u er verder niet meer naar om te kijken. Google maakt automatisch regelmatig een back-up van uw gegevens.

Belangrijk: voor het maken van een back-up moet uw apparaat zijn aangesloten op de lader en mag u het langer dan twee uur niet gebruiken. Daarom is het goed om af en toe te controleren wanneer de laatste back-up is gemaakt.

Om handmatig een back-up te maken als het te lang geleden is, volgt u deze stappen:

1. Open de app Instellingen.
  2. Scroll naar beneden en tik op “Google”.
  3. Tik op “Back-up maken”.
  4. Onder “Back-up met Google One” ziet u hoe lang geleden de laatste back-up is gemaakt. Als het te lang geleden is, tik dan op “Nu back-up maken”.

De back-up wordt gestart. Dit kan even duren. In de tussentijd kunt u uw apparaat gerust wegleggen of andere activiteiten op uw telefoon doen. De back-up zal gewoon doorgaan.

Back-up maken voor je WhatsApp gesprekken

Om een back-up te maken van uw WhatsApp gesprekken op Android apparaten en ze te kopiëren naar Google, volgt u deze stappen:

1. Open WhatsApp op uw apparaat.
  2. Tik op het menu-icoon (meestal drie verticale stippen) in de rechterbovenhoek van het scherm.
  3. Tik op “Instellingen” in het dropdown menu.
  4. Tik op “Chats”.
  5. Tik op “Chatback-up”.
  6. U kunt de instellingen aanpassen zoals de frequentie van de back-up en of u ook video’s wilt opnemen.
  7. Tik op “Back-up maken” om onmiddellijk een back-up te maken van uw WhatsApp gesprekken.
  8. U kunt ook tikken op “Back-up maken naar Google Drive” om de back-up op te slaan op uw Google-account.
  9. Selecteer uw Google-account en tik op “Back-up maken”.
  10. U kunt ervoor kiezen om de back-up te beveiligen met een wachtwoord.
  11. De back-up wordt nu gemaakt en opgeslagen in uw Google Drive.

Opmerking: Zorg ervoor dat u een actieve internetverbinding heeft tijdens het maken van de back-up en dat u voldoende opslagruimte heeft op uw Google Drive-account.

Met deze stappen kunt u regelmatig een back-up maken van uw WhatsApp gesprekken en ze veilig bewaren op uw Google-account.

Back-up terugzetten

Het terugzetten van een back-up is eenvoudig te doen wanneer dat nodig is. Volg de onderstaande stappen:

Bij een nieuw apparaat:

1. Schakel het oude apparaat uit.
  2. Verwijder indien nodig de simkaart en plaats deze in het nieuwe apparaat.
  3. Zet het nieuwe apparaat aan en log in met uw Google-account. Alle gegevens worden nu automatisch overgezet naar het nieuwe apparaat.

Bij het huidige apparaat:

1. Ga naar de instellingen van uw apparaat.
  2. Zoek naar de optie “Back-up en herstel” of iets vergelijkbaars.
  3. Tik op “Fabrieksinstellingen herstellen” of “Resetten”.
  4. Bevestig dat u alle gegevens wilt wissen en het apparaat wilt terugzetten naar de fabrieksinstellingen.
  5. Nadat het apparaat is gereset, start het opnieuw op en volgt u de installatieprocedure.
  6. Tijdens de installatie wordt u gevraagd om in te loggen met uw Google-account. Doe dit en alle gegevens worden automatisch teruggezet op het apparaat.

Let op: Zorg ervoor dat u een actieve internetverbinding heeft tijdens het terugzetten van de back-up.

Deel deze pagina

Back-up maken van een Android-telefoon