Hoe formatteer ik een USB-stick/ harde schijf

Geschatte leestijd: 4minuten 100 keer bekeken

Alles over formatteren

Door te formatteren maak je snel een usb-stick of externe harde schijf leeg en klaar voor een frisse start.

Wat is formatteren?

De usb-stick, externe harde schijf en het geheugenkaartje voor de camera die je in de winkel koopt, zijn direct klaar voor gebruik. Ze zijn al geformatteerd door de fabrikant en geschikt gemaakt voor bestandsopslag. Maar waarom zou je thuis nog aan de slag gaan met formatteren? Hier zijn twee goede redenen voor:

1. Met formatteren maak je een apparaat volledig leeg. Dus zelfs als een usb-stick vol lijkt te zijn, kan formatteren de volledige opslagcapaciteit herstellen.

2. Formatteren biedt de mogelijkheid om verschillende bestandsindelingen te kiezen. Als je bestanden wilt uitwisselen tussen Mac- en Windows-computers, kun je formatteren in een indeling die geschikt is voor beide systemen.

Kortom, hoewel de apparaten al geformatteerd zijn voor algemeen gebruik, kan thuis formatteren handig zijn om de volledige capaciteit te benutten en compatibiliteit te garanderen tussen verschillende besturingssystemen.

Formatteren met Windows

Volg de onderstaande stappen om een usb-stick (of ander opslagmedium) te formatteren op een Windows-computer:

 1. Sluit de usb-stick aan.
 2. Als er een melding verschijnt met de tekst ‘Selecteer wat u wilt doen met verwisselbare stations’, kun je deze negeren.
 3. Open de Windows Verkenner door de sneltoets Windows-toets+E te gebruiken, door te klikken op het Verkenner-pictogram onderaan de taakbalk of door te klikken op de Startknop en vervolgens te kiezen voor ‘Verkenner’.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het USB-station.
 5. Selecteer de optie ‘Formatteren’.
 6. Klik op ‘Starten’.
 7. Windows zal je waarschuwen dat alle bestanden op de usb-stick zullen worden gewist. Klik op ‘Ok’.
 8. Wanneer het formatteringsproces is voltooid, verschijnt de melding ‘Het formatteren is voltooid’. Klik op ‘Ok’.
 9. Klik op ‘Sluiten’.
 10. Om de Verkenner te sluiten, klik je op het kruisje in de rechterbovenhoek.

Volg deze stappen zorgvuldig en je kunt een usb-stick op een Windows-computer formatteren.

Wat is snelformatteren?

Wanneer je een opslagmedium formatteert met de standaardinstellingen, zul je merken dat ‘Snelformatteren’ is geselecteerd. Dit proces is sneller en meestal de beste optie. Er zijn echter twee belangrijke uitzonderingen:

    Verkoop van het opslagmedium: Als je van plan bent om de usb-stick, geheugenkaart of externe harde schijf te verkopen, is het wenselijk dat alle bestanden volledig worden verwijderd en niet meer kunnen worden hersteld.

    Problemen met het opslagmedium: Als de usb-stick, geheugenkaart of externe harde schijf niet goed functioneert, kan een grondige formattering eventuele opslagfouten detecteren en de betreffende delen van het opslagmedium buiten gebruik stellen.

In dergelijke gevallen kun je de volgende stappen volgen om te formatteren, maar verwijder het vinkje bij ‘Snelformatteren’. Houd er rekening mee dat dit formatteringsproces aanzienlijk langer kan duren.

Bestanden opslaan die groter zijn dan 4 GB

Standaardinstellingen beperken de bestandsgrootte tot 4 GB. Als je grotere bestanden wilt kunnen opslaan, moet je kiezen voor een ander bestandssysteem. Volg de eerder genoemde formatteerstappen, maar selecteer bij ‘Bestandssysteem’ de optie NTFS.

Opslagmedium een naam geven

Je kunt elk opslagapparaat een eigen naam geven. Dit is vooral handig als je meerdere usb-sticks gebruikt, hoewel het misschien nog handiger is om de sticks zelf van een label te voorzien. Volg de formatteerstappen en vul bij ‘Volumenaam’ een naam in. De naam kan maximaal elf tekens lang zijn.

Je kunt ook een naam aan het opslagapparaat geven voordat je het formatteert:

 • Klik met de rechtermuisknop op de usb-stick in de verkenner aan de linkerkant.
 • Kies ‘Naam wijzigen’.
 • Typ een naam in en druk op Enter.

Usb veilig verwijderen

Na het formatteren is het verstandig om de usb-stick op de juiste manier te verwijderen.

Links onder in je taakbalk heb je een pijltje omhoog, als je daar op drukt krijg je dit submenu.

Je ziet het icoon wat we met een pijl hebben aangegeven op een USB-stick lijkt.

Als je met je rechtermuisknop op het USB icoon drukt krijg je dit menu, hier kun je dan op (Naam USB-stick) 3.0 uitwerpen.

Windows zal daarna aangeven dat het medium veilig verwijderd kan worden, dan kun je de usb-stick uit de computer halen.

Laat een reactie achter

Deel deze pagina

Hoe formatteer ik een USB-stick/ harde schijf

Of kopieer deze link

INHOUDSOPGAVE