Verkenner gebruiker in Windows 11

Estimated reading: 5 minutes 84 views

Verkenner gebruiken in Windows 11

Navigeer en open bestanden op je pc met behulp van de Verkenner in Windows 11. Met kennis van het programma kun je je bestanden eenvoudig georganiseerd houden.

Overzicht

Een computer herbergt een overvloed aan bestanden, mappen en programma’s. De Verkenner biedt inzicht in al deze informatie. Deze applicatie fungeert als een toegangspoort tot alles wat op de computer staat. Met behulp van de Verkenner kunt u bijvoorbeeld bestanden openen, verplaatsen en verwijderen. Bovendien biedt de Verkenner ook toegang tot gegevens op aangesloten apparaten, zoals een USB-stick.

Verkenner openen

In Windows 11 staat standaard het Verkenner-pictogram op de taakbalk. Het pictogram ziet eruit als een geel mapje

. Om de Verkenner te openen, hoeft u alleen maar op het Verkenner-pictogram op de taakbalk te klikken. Als u het Verkenner-pictogram niet op de taakbalk ziet, kunt u op het vergrootglaspictogram met het woord ‘Zoeken’ op de taakbalk klikken. Typ vervolgens ‘Verkenner’ in het zoekveld en klik op ‘Verkenner’ in de zoekresultaten.

Navigeren

Met behulp van de Verkenner kunt u eenvoudig door verschillende mappen navigeren. In het navigatievenster aan de linkerkant kunt u klikken op een schijf of map om deze te selecteren. De inhoud van de geselecteerde schijf of map wordt weergegeven in het rechterdeelvenster. Als u een submap wilt bekijken en de bijbehorende bestanden en mappen wilt zien, kunt u dubbelklikken op de desbetreffende submap in het rechterdeelvenster. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om onderliggende mappen weer te geven in het navigatievenster. U kunt dit doen door te klikken op het kleine pijltje naast een schijf of map.

Snelle toegang gebruiken

Bovenaan in de Verkenner vindt u het gedeelte ‘Snelle toegang’. Indien nodig kunt u op het pijltje naast ‘Snelle toegang’ klikken om de onderliggende mappen te bekijken. Hier vindt u vaak bekende mappen zoals ‘Afbeeldingen’, ‘Documenten’ en ‘Downloads’. Daarnaast worden er mogelijk ook mappen weergegeven die u recentelijk hebt geopend. Als u een map een tijdje niet gebruikt, zal deze uiteindelijk automatisch verdwijnen uit ‘Snelle toegang’. U kunt op een map klikken om de inhoud ervan te bekijken.

Onderdelen Verkenner

De Verkenner heeft verschillende onderdelen.

Navigatievenster

Gebruik dit gedeelte van de Verkenner om eenvoudig toegang te krijgen tot al uw mappen en bestanden. Klik links op een item en de inhoud wordt rechts geopend. In het navigatievenster vindt u ook vaste onderdelen, zoals Snelle toegang (waar dezelfde mappen worden weergegeven) en OneDrive. [Hier komen we later op terug.]

Knoppen ‘Vorige’, ‘Vooruit’ en ‘Omhoog’

Navigeer met de knop ‘Vorige’ en ‘Vooruit’ tussen verschillende mappen. Met ‘Vorige’ gaat u naar de vorige map en met ‘Vooruit’ gaat u naar de volgende map. Met de knop ‘Omhoog’ gaat u naar de bovenliggende map (indien beschikbaar).

Menubalk

In de menubalk vindt u handig samengevoegde veelgebruikte taken. Sommige functies zijn mogelijk niet altijd actief, afhankelijk van wat u aan het doen bent.

Adresbalk

In de adresbalk wordt het pad (de stappen) naar de geselecteerde map weergegeven.

Het rechterdeelvenster

Hier vindt u de mappen en/of de inhoud van mappen, afhankelijk van wat u aan het doen bent.

Verborgen of zichtbaar

In het navigatievenster, aan de linkerzijde, vindt u soms een pijltje naast een onderdeel. Als het pijltje naar rechts wijst, betekent dit dat er onderliggende mappen zijn. Een pijltje dat naar beneden wijst, geeft aan dat de onderliggende mappen zijn uitgeklapt. U kunt bijvoorbeeld op het pijltje naast ‘Deze pc’ klikken om het verschil te zien.

Weergave veranderen

Er zijn verschillende manieren om de inhoud van een map weer te geven. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lijstweergave of de pictogrammen groter maken.

Volg deze stappen om de weergave-instellingen aan te passen:

 1. Open de Verkenner.
 2. Klik op het tabblad “Weergeven” in de menubalk.
 3. Er zijn acht verschillende opties beschikbaar. Klik op elke optie om te zien welke instelling het beste bij u past:
  • Extra grote pictogrammen: Bestanden en mappen worden extra groot weergegeven.
  • Grote pictogrammen: Bestanden en mappen worden groot weergegeven.
  • Normale pictogrammen: Bestanden en programma’s hebben de standaardgrootte.
  • Kleine pictogrammen: Bestanden en mappen worden klein weergegeven.
  • Lijst: Bestanden en mappen worden weergegeven in een lijst, naast elkaar.
  • Details: Bestanden en mappen worden onder elkaar weergegeven, met extra informatie zoals de wijzigingsdatum.
  • Tegels: Gemiddeld grote pictogrammen, als tegels weergegeven.
  • Inhoud: Bestanden en mappen worden onder elkaar weergegeven, met tussenruimte.

U kunt de instellingen zo vaak als gewenst wijzigen. De Verkenner onthoudt de laatst gekozen weergave-instelling.

Tabbladen in Verkenner

De Verkenner biedt de mogelijkheid om tabbladen te gebruiken, vergelijkbaar met internetbrowsers. Hiermee kunt u meerdere mappen tegelijkertijd openen binnen één venster, waardoor het gebruik van aparte vensters niet nodig is. Dit is vooral handig bij taken zoals het verplaatsen van bestanden. Standaard opent de Verkenner met één venster zonder extra tabbladen. Volg de onderstaande stappen om een extra tabblad te openen en een tweede map te bekijken:

 1. Open de Verkenner.
 2. Klik aan de rechterkant van het meest rechtse tabblad op het plusteken (+).
 1. Hiermee wordt een nieuw tabblad geopend aan de rechterkant. Als u het tabblad wilt sluiten, klikt u op het kruisje in het tabblad.

Op deze manier kunt u eenvoudig meerdere mappen tegelijkertijd openen en navigeren tussen de tabbladen in de Verkenner.

Laat een reactie achter

Deel deze pagina

Verkenner gebruiker in Windows 11

Of kopieer deze link

CONTENTS