Verschil tussen computermuizen

Estimated reading: 4 minutes 75 views

De verschillende computermuizen

Er zijn diverse varianten en formaten van muizen beschikbaar, variërend van eenvoudige tweeknopsmuizen tot ergonomische trackball-muizen en lasermuizen speciaal ontworpen voor linkshandigen.

Muis

Een muis is essentieel voor een nauwkeurige computernavigatie. Alleen vertrouwen op toetscommando’s en pijltjestoetsen heeft zijn beperkingen. Zelfs bij laptops met touchpads kan het aansluiten van een externe muis soms een prettigere ervaring bieden.

Aanraakschermen

Aanraakschermen worden steeds prominenter in de technologiewereld. Tablets en telefoons zijn hier al goede voorbeelden van. Ook computers worden steeds vaker uitgerust met aanraakschermen. Met slechts een veeg of tik op het scherm kunnen gebruikers menu’s openen en commando’s uitvoeren, zonder de noodzaak van een apart invoerapparaat. Het invoeren van gegevens op een aanraakscherm is intuïtief en vereist vaak minder uitleg dan bij het gebruik van een muis. Een bekend voorbeeld hiervan is voormalig premier Wim Kok, die de muis als een soort afstandsbediening gebruikte. Het nadeel van aanraakschermen is dat de keuze beperkter is en dat ze vaak duurder zijn dan conventionele schermen.

Mechanische muis

De oudste variant van de computermuis is de mechanische muis. Deze muizen bevatten een rubberen balletje dat aan de onderkant iets uitsteekt. Door de muis over een glad tafeloppervlak of muismat te bewegen, worden twee rolletjes (horizontaal en verticaal) gedraaid, die de beweging van de muisaanwijzer op het scherm bepalen. Mechanische muizen werken alleen op gladde oppervlakken en zijn gevoelig voor stof en vuil, wat regelmatig schoonmaken vereist. Tegenwoordig worden mechanische muizen bijna niet meer verkocht.

Optische muis

De optische muis maakt geen gebruik van een muismat en kan op verschillende ondergronden worden gebruikt. Hoewel de meeste optische muizen geen problemen hebben met de meeste oppervlakken, kunnen ze nog steeds moeilijkheden ondervinden met sterk reflecterende, doorzichtige of absorberende oppervlakken. Deze muizen zijn uitgerust met een laser of een led-lampje, samen met een minicamera die de beweging ten opzichte van de ondergrond, zoals een bureau, detecteert. De meeste muizen die bij nieuwe computers worden geleverd, vallen onder deze categorie.

Trackball

Bij een trackball of rugmuis is er sprake van een omgekeerde muis die op een vaste plek blijft. Bovenop de muis bevindt zich een grote muisbal die met de vingers of duim kan worden bewogen. Dankzij de speciale vorm van de muis neemt de hand van de gebruiker een meer ontspannen houding aan, waardoor de kans op polsklachten die kunnen leiden tot RSI aanzienlijk kleiner wordt. In het begin kan een trackball misschien wat onwennig aanvoelen voor wie gewend is aan een traditionele muis, maar men raakt er snel aan gewend. Door de vorm is een trackball ook geschikt voor linkshandigen.

Touchpad of trackpad

Een trackpad (Mac) of touchpad (Windows) is standaard ingebouwd in laptops. Het aanraakoppervlak bevindt zich meestal in het midden onder het toetsenbord. Met behulp van een vingerbeweging over het oppervlak kan de cursor of muisaanwijzer worden bestuurd. Door te tikken met een vinger simuleert de touchpad een muisklik, en bij sommige modellen kun je scrollen door met twee vingers tegelijk over de trackpad te bewegen (Mac). Een nadeel is dat het oppervlak kleiner is dan een reguliere muis, waardoor de bewegingssnelheid over het algemeen langzamer is. Omdat je vaak niet in één vloeiende beweging naar een specifieke plek op het scherm kunt navigeren, ligt de snelheid gemiddeld zo’n 25 procent lager dan bij een gewone muis.

Andere invoerapparaten

Verticale muizen werken op dezelfde manier als gewone muizen, maar ze vereisen geen draaiende polsbeweging, waardoor de kans op RSI-klachten afneemt. Deze muizen zijn hoger van vorm en lijken een beetje op ouderwetse joysticks. De knoppen bevinden zich aan de zijkant en zijn gemakkelijk te bedienen. Ze zijn vaak verkrijgbaar in zowel links- als rechtshandige varianten. Daarnaast zijn er ook computertabletpennen die speciaal bedoeld zijn voor precisiewerk, zoals tekenen. Deze pennen worden meestal geleverd in combinatie met een tablet, dat fungeert als een aanraakgevoelig oppervlak (niet te verwarren met het zelfstandige apparaat). Deze tablets zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van miniformaat (A6) tot zeer groot (A3).

Varianten

De meeste muizen hebben twee knoppen en een scrollwiel, waarmee je snel door documenten of websites kunt navigeren. Er zijn ook varianten met extra knoppen, waaronder knoppen speciaal ontworpen voor duimbediening. Er zijn bedrade muizen die met een kabel aan de computer zijn verbonden, en er zijn draadloze muizen die een aparte batterij nodig hebben. Bij draadloze muizen kun je vaak kiezen tussen een USB-zender/ontvanger of een bluetooth-verbinding. Bij de USB-variant steek je een aparte USB-ontvanger in een vrije poort om de muis te kunnen gebruiken, terwijl bij de bluetooth-variant geen extra poort nodig is en de muis wordt aangestuurd via het bluetooth-netwerk van de computer.

Deel deze pagina

Verschil tussen computermuizen