Basiskennis bestanden

Estimated reading: 3 minutes 62 views

Wat is een bestand

Een bestand is een verzameling van gegevens die opgeslagen zijn op een computer of ander digitaal apparaat. In de digitale wereld zijn bestanden overal en ze zijn belangrijk voor verschillende dingen die we doen.

Denk bijvoorbeeld aan tekstbestanden, waarin je woorden kunt typen en documenten kunt maken. Foto’s zijn afbeeldingen die je kunt bekijken en delen. Video’s zijn bewegende beelden met geluid, zoals op YouTube. Muziekbestanden bevatten liedjes en geluiden die je kunt beluisteren.

Bestanden zijn als bouwstenen voor onze digitale ervaring. Ze worden gebruikt door programma’s en apps, zoals Word en WhatsApp, om dingen te doen op onze apparaten. Ze helpen ons informatie op te slaan, te organiseren en te delen, of het nu gaat om schoolwerk, vakantiefoto’s of je favoriete liedjes.

Dus kort gezegd, bestanden zijn digitale stukjes informatie die ons helpen bij het maken, opslaan en delen van tekst, foto’s, video’s en muziek op onze apparaten.

Bestandstypes

Bestandstypes zijn als labels die vertellen wat voor soort gegevens er in een bestand zitten. Ze helpen het apparaat te begrijpen wat het met het bestand moet doen. Bijvoorbeeld, als een bestand de extensie “.docx” heeft, dan weet het apparaat dat het een Word document is. En als een bestand de extensie “.jpg” heeft, dan weet het apparaat dat het een foto is. De extensie is als een hint die het apparaat vertelt hoe het het bestand moet behandelen.

Naamgeving voor bestanden

Bestanden hebben een naam nodig, zoals een foto, een Word document of een Excel sheet. Jij kunt zelf de naam kiezen. De naam kan niet te lang zijn, maximaal 215 tekens. Sommige tekens zijn niet toegestaan, zoals / \ : * ? ” <> |. Maak je geen zorgen, het systeem zal die tekens automatisch weigeren als je ze probeert te gebruiken.

Bestandsbeheer

Om bestanden te beheren, gebruik je een speciaal programma. Op een Windows-computer heet dat programma de Verkenner en op een Mac heet het programma Finder.

Bestanden opslaan

Alle bestanden kunnen worden teruggevonden via de Verkenner of Finder. Als je bijvoorbeeld een Word document zoekt, kun je ook Word openen en het gewenste document kiezen. Het verwijderen van een programma, zoals Word, heeft geen invloed op de Word bestanden. Deze blijven gewoon op de computer staan en zijn nog steeds te vinden via de Verkenner of Finder.

Bestanden openen

Om bestanden te kunnen lezen, heb je specifieke programma’s nodig. Het is echter niet nodig om het programma eerst te openen. Je kunt gewoon de Verkenner of Finder openen, dubbelklikken op een Word document en het programma Word opent automatisch het document. Dit geldt voor alle soorten bestanden.

Deel deze pagina

Basiskennis bestanden