Een schermafbeelding maken op Windows 11

Estimated reading: 2 minutes 62 views

Wat is een schermafbeelding?

Een schermafbeelding, ook wel bekend als een schermafdruk of screenshot, is een digitale afbeelding die wordt gemaakt van wat er op dat moment op het beeldscherm van een computer, smartphone, tablet of ander elektronisch apparaat te zien is. Het is als het ware een foto van het scherm op een specifiek moment.

Het maken van een schermafbeelding kan per apparaat verschillen, maar het omvat meestal het indrukken van een specifieke toetsencombinatie of het gebruiken van een ingebouwde functie of apparaat optie om de afbeelding vast te leggen.

Schermafbeelding maken

In Windows zijn er inderdaad verschillende manieren om een schermafbeelding te maken.

1. Het Knipprogramma: Dit is een ingebouwd hulpprogramma in Windows waarmee u een schermafbeelding kunt maken en bewerken. U kunt het Knipprogramma openen door te zoeken naar “Knipprogramma” in het Startmenu of door te navigeren naar Startmenu > Windows Accessoires > Knipprogramma. Met het Knipprogramma kunt u een specifiek deel van het scherm selecteren, het volledige scherm vastleggen of een specifiek venster vastleggen.
  2. De Print Screen-toets: Deze toets op het toetsenbord wordt vaak aangeduid als “Print Screen” of “PrtScn”. Door op deze toets te drukken, wordt er een schermafbeelding van het volledige scherm gemaakt. Om alleen het actieve venster vast te leggen, kunt u de toetscombinatie “Alt + Print Screen” gebruiken.

Na het maken van een schermafbeelding met de Print Screen-toets wordt de afbeelding gekopieerd naar het klembord. U kunt vervolgens een afbeeldingsbewerkingsprogramma, zoals Paint of een ander fotobewerking programma, openen en de schermafbeelding plakken (Ctrl + V) om deze op te slaan, te bewerken of te delen.

Het gebruik van het Knipprogramma biedt meer geavanceerde mogelijkheden voor het selecteren en bewerken van schermafbeeldingen, terwijl de Print Screen-toets een snelle en eenvoudige manier is om snel een volledige schermafbeelding te maken.

Met de sneltoetscombinatie Windows+Print Screen kunt u gemakkelijk een schermafbeelding maken en direct opslaan op uw Windows-pc. Volg de onderstaande stappen:

1. Zorg ervoor dat het scherm dat u wilt vastleggen actief is.
  2. Houd de Windows-toets ingedrukt en druk op de Print Screen-toets (kan ook aangeduid worden als “PrtScn” of “Print Scr”) op uw toetsenbord.
  3. Het scherm zal kort dimmen of knipperen, wat betekent dat de schermafbeelding is vastgelegd en automatisch opgeslagen wordt.
  4. Ga naar de map ‘Afbeeldingen’ in de Verkenner op uw pc.
  5. Zoek naar de map genaamd ‘Schermopnamen’ of ‘Screenshots’. De schermafbeelding wordt daar opgeslagen met een generieke bestandsnaam, zoals “Screenshot (1).png”.

Deel deze pagina

Een schermafbeelding maken op Windows 11